Ga naar hoofdinhoud
wat is het verschil tussen een hapjespan en een braadpan

Wat is het verschil tussen een hapjespan en een braadpan?

Wat is het verschil tussen een hapjespan en een braadpan? Is er verschil? Jazeker! Maar niet iedereen kent de verschillen tussen beide soorten pannen. Sommigen vinden het ook niet nodig om de verschillen te kennen, omdat ze in alle pannen hun eten kunnen bereiden. Maar voor wie wat secuurder zijn of haar gerechten wil bereiden, hebben we het verschil tussen een hapjespan en een braadpan op een rijtje gezet.

Verschillen op een rijtje tussen de braadpan en de hapjespan

Je kunt in de keuken diverse soorten pannen gebruiken om je eten te bereiden. Voor elk kookdoel is er wel een passende pan beschikbaar. Zo worden door veel mensen zowel de hapjespan als de braadpan gebruikt. Ze vertonen ook een aantal overeenkomsten, maar ze hebben ook enkele belangrijke verschillen. Voor wie veel en graag kookt, is het wel belangrijk om te weten welke pan het beste is voor welk gerecht. Waarvoor gebruik je de braadpan en waarvoor is de hapjespan beter of handiger?

De braadpan

De braadpan is speciaal ontwikkeld om eten te braden, of wel voor het langzaam garen van voedsel. De braadpannen kun je zowel op het vuur als in de oven gebruiken. Daarom zijn ze vaak van gietijzer gemaakt. Dat maakt de pan best zwaar, ook vanwege de dikke bodem. De braadpan zorgt ervoor dat warmte goed geleid en vastgehouden wordt. Zo kun je in de braadpan heel goed vlees laten sudderen op een lage temperatuur, onder het kookpunt. Dat is nodig om het gerecht niet te laten uitdrogen. Dat kan wel gebeuren bij bereiding op een (te) hoge temperatuur. Naast het bereiden van vlees, is de braadpan ook zeer geschikt voor het bereiden van groente en stoofschotels.

De hapjespan

Een hapjespan kan worden gebruikt om verschillende soorten voedsel te bereiden, waaronder vlees, groenten, pasta, rijst en nog veel meer. De hapjespan valt op door de hoge rand, waardoor je er voedsel makkelijk in kunt omscheppen. Ideaal dus voor wokgerechten en sauzen maken. De meeste hapjespannen zijn gemaakt van roestvrij staal of aluminium en hebben een anti-aanbaklaag. Sommige hapjespannen hebben ook een handig deksel om etenswaren in te laten sudderen of stoven.

Materialen van de hapjes pan en de braadpan

Het verschil tussen een braadpan en een hapjespan zit hem vooral in het materiaal. Een braadpan is gemaakt van gietijzer. Dit materiaal wordt langzaam warm, maar blijft veel langer op temperatuur dan de andere soorten staal. De hapjespan is meestal gemaakt van rvs of aluminium, beide zeer sterk, waarbij aluminium zelfs slijtvast is. Ook in de bodem en deksel van beide pannen zit verschil. Een braadpannen heeft een zware, dikke bodem en deksel voor lang gebruik op lage temperatuur die constant moet blijven. De hapjespan heeft een platte dunne(re) bodem die snel warm wordt. Ook heeft de hapjespan vaak een glazen deksel om het eten goed in de gaten te kunnen houden.

Back To Top